Over het IDFW

Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap – IDFW

Het Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap – IDFW is het bedrijf van psycholoog en filosoof dr. Esteban Rivas. De afgelopen jaren gaf Rivas lezingen en cursussen over dieren in filosofie en wetenschap onder de oude naam van zijn bedrijf, Esteban Rivas Productions. Ontevreden met deze naam, richtte hij in januari 2013 het Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap op, omdat deze nieuwe naam de activiteiten die hij organiseert veel beter beschrijft. Rivas was ook op zoek naar een goede naam voor zijn bedrijf om samen te werken met andere instituten, organisaties en individuen.

Naast lezingen, seminars en cursussen die dr. Rivas zelf zal geven, zal het instituut ook lezingen en andere evenementen organiseren waarop andere wetenschappers en filosofen zullen spreken.

De naam van het instituut in het Engels is Institute for Animals in Philosophy and Science – IAPS.

Het IDFW is een onafhankelijke organisatie, die niet verbonden met of gelieerd is aan enige andere organisatie.

Esteban Rivas

Dr. Esteban Rivas (1966) studeerde psychologie, met als specialisatie theoretische psychologie, aan de Universiteit Utrecht, met als focus de onderwerpen cognitie en bewustzijn bij dieren. Hij studeerde ook filosofie, aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in (dier)ethiek. Als onderdeel van zijn psychologiestudie werkte hij meerdere maanden met de gebarende chimpansees in het Chimpanzee and Human Communication Institute in de VS. Geïntrigeerd door de gebarencommunicatie met deze chimpansees, besloot hij een promotie-onderzoek op te zetten over de grote mensapen in het taalonderzoek, werkend vanuit de sectie wetenschapsfilosofie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens meerdere reizen naar de VS analyseerde hij alle archieven van de projecten met gebarende mensapen en bezocht hij ook de bonobo Kanzi en de andere grote mensapen die met lexigrammen communiceren. Hij maakte een grote systematische analyse van de manier waarop de chimpansees de hun aangeleerde gebaren gebruiken wanneer zij communiceren met mensen die ze al langere tijd kennen. De onderzoeksvragen van zijn studie waren de volgende: in welke zin kan het gebruik van gebaren door de grote mensapen vergeleken worden met menselijke taal, en communiceren de mensapen ook hun emoties, gevoelens en bewustzijn door gebruik te maken van de hen aangeleerde symbolen. In 2003 behaalde hij zijn doctorstitel met het proefschrift GIMME GIMME GIMME – The recent signing behaviour of chimpanzees (Pan troglodytes) in interactions with longtime human companions. Hij heeft over zijn onderzoek met de gebarende chimpansees gepubliceerd in het Journal of Comparative Psychology (2005).

In de afgelopen jaren heeft Rivas lezingen, seminars en cursussen gegeven over taalonderzoek met niet-menselijke dieren, de cognitie van niet-menselijke dieren (waaronder de vele recente studies naar de cognitie van honden), bewustzijn en emoties bij niet-menselijke dieren, en dierethiek. Hij geeft ook cursussen voor de verschillende instellingen in het land van het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO). In de zomer van 2012 was hij gastspreker op het grote internationale congres in Utrecht, de Minding Animals II Conference.

milogopartnereventsmallEsteban Rivas is lid van Minding Animals Nederland en organiseert als Minding Animals Partner Event samen met dolfijnenexpert Justin Gregg van het Dolphin Communication Project dit jaar een drie-delige seminar serie, de Apes and Dolphins Seminar Series, waarin de communicatie en de intelligentie van grote mensapen en dolfijnen en onze ethiek ten opzichte van deze dieren wordt besproken.

Rivas was ook redakteur (samen met anderen) van de bundel Animal Consciousness and Animal Ethics. Perspectives from the Netherlands (Van Gorcum, 1997), onderdeel van de serie Animals in Philosophy and Science. Hij schreef voor dit boek het hoofdstuk Psychological complexity and animal ethics: Choosing between hierarchy and equality.

Advertenties

One thought on “Over het IDFW

  1. Hi, I am Arne Haverschmidt , member of the dutch party for animal wellfare and I am interested in communication between animals and human animals, I think man is an ostrich and woman is cozmik, undefinable. I believe she is allknowing and playing the game of god with us. We are so vulnerable, but unable to grief unless catastrophes happen. Humankind has long lost it’s communication with animals. Like in society, there’s also good animals, and bad. I am no friend of predators. I love apes, fruit and my turtle. I am a musician and innocence is my main inspiration. Thank you

    ps, if this were skype, would you consider this conversation interesting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s