Missie

Dieren in Filosofie en Wetenschap

De naam van het instituut is niet toevallig gekozen. Deze geeft aan dat het instituut zich richt op de manier waarop mensen in filosofie en wetenschap over dieren denken. Het instituut wil de wetenschappelijke kennis over dieren verspreiden die voortkomt uit empirisch onderzoek en het wil de verschillende filosofische standpunten en argumenten met betrekking tot dieren presenteren die zich aanbieden vanuit de afzonderlijke subdisciplines van de filosofie (ethiek, wijsgerige antropologie).

De naam van het instituut laat ook zien dat filosofen en wetenschappers zelf ook dieren zijn. In die zin is het ook een instituut voor mensen die zich bezighouden met dieren in filosofie en wetenschap. Mensen zijn natuurlijk ook dieren. Het instituut is van mening dat de traditionele tweedeling tussen mensen aan de ene kant, en dieren aan de andere kant, een reeds lang achterhaalde opstelling is. Het is daarom beter om in plaats van “mensen en dieren” te spreken over “mensen en ándere dieren.” Of over menselijke en niet-menselijke dieren. De naam van het instituut geeft dus aan dat de wetenschappers en filosofen die spreken op de door het instituut georganiseerde lezingen zichzelf als dieren zien en zich niet ongemakkelijk voelen bij hun dierlijke natuur.

Mentaliteitsverandering

Het IDFW wil met zijn lezingen, seminars en cursussen bijdragen aan een verandering in mentaliteit ten opzichte van dieren. Door kennisoverdracht en educatie wil het instituut laten zien dat dieren individuen zijn met gevoelens en gedachten. En dat daarom ook alle dieren een plaats verdienen in onze menselijke ethiek. De positie van dr. Rivas is abolitionistisch: het beëindigen van alle vormen van menselijk gebruik van andere dieren. Het instituut zelf zal daarentegen geen specifiek standpunt innemen en wil juist mensen ondersteunen bij hun eigen denken over hoe zij zich tot andere dieren willen verhouden en wil het voor hen mogelijk maken om zelfstandig een eigen positie te bepalen. Het instituut wil hen daarbij kennis en argumentatie aanleveren waarmee mensen hun eigen specifieke standpunt kunnen formuleren.

Advertenties

One thought on “Missie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s