Herfstprogramma 2017

Kom deze herfst kennis opdoen over de intelligentie en het gevoelsleven van dieren! Ook dit najaar organiseert het Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap weer een aantal cursussen over deze onderwerpen en daarnaast zal ook het Dierendag Kindercollege weer plaatsvinden. Hieronder vindt U het overzicht, met links naar verdere informatie over de betreffende evenementen. Alle evenement vinden plaats op zaterdagen in het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam. De inschrijving staat open voor iedereen die in dieren is geïnteresseerd en diens kennis over dieren wil vergroten.

100_0057cropCURSUS “HET GEVOELSLEVEN VAN DIEREN EN DE RELEVANTIE DAARVAN VOOR ONZE ETHIEK”

Op zaterdagen 16 en 23 september 2017 wordt de cursus “Het gevoelsleven van dieren en de relevantie daarvan voor onze ethiek” georganiseerd. Tijdens de eerste cursusdag, “Bewustzijn, gevoelens en emoties bij dieren,” gaan we in op het vraagstuk van bewustzijn bij dieren en behandelen we wetenschappelijk onderzoek naar de gevoelens en emoties die we met andere dieren delen. Op de tweede cursusdag, “Dierethiek,” gaan we uitgebreid in op dierethiek en behandelen we de verschillende posities van ethici en filosofen over de manier waarop we met andere dieren zouden moeten omgaan. Deze cursusdagen zijn ook afzonderlijk te volgen. De cursusdagen beginnen om 11.30 en eindigen om 16.30 uur. Kosten bedragen 100 euro voor de volledige cursus van 2 dagen of 50 euro per afzonderlijke cursusdag. Voor minder draagkrachtigen (studenten met studentenkaart en mensen met Stadspas of equivalent van andere gemeenten) bestaat een korting, zij betalen 50 euro voor de volledige cursus of 25 euro per afzonderlijke cursusdag. Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de cursus en hoe U zich kunt aanmelden.

DIERENDAG KINDERCOLLEGE “DIEREN KUNNEN OOK DENKEN EN VOELEN” 

Op zaterdag 30 september 2017 zal weer het speciale Dierendag college worden georganiseerd voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar met volwassen begeleiding. De titel is “Dieren kunnen ook denken en voelen” en bestaat uit een vrolijk overzicht van wat de wetenschap allemaal heeft ontdekt over de intelligentie en het gevoelsleven van alle dieren. Van de slimheid van honden en vogels tot de emoties van liefde en troostgedrag bij allerlei dieren. Het college begint om 12.30 en eindigt om 14.30 uur. Kosten voor deelname zijn 7,50 euro per kind en 12,50 euro per volwassene. Klik hier voor meer informatie over het kindercollege en om U aan te melden.

DSCN5269 copy

CURSUS “DE INTELLIGENTIE VAN HONDEN”

In oktober zal voor de laatste keer dit jaar weer de populaire cursus “De intelligentie van honden” worden georganiseerd, voor iedereen die meer wil weten over de intelligentie van honden. Tijdens deze cursus gaan we uitgebreid in op alle recente en boeiende studies naar de intelligentie of cognitie van honden. Van sociale tot fysieke intelligentie. Als cursusboek gebruiken we “De wijsheid van honden” van Brian Hare. De cursus bestaat uit 2 cursusdagen en vindt plaats op zaterdagen 21 en 28 oktober 2017. De cursusdagen beginnen om 11.30 en eindigen om 16.30 uur. Kosten bedragen 100 euro voor de volledige cursus van 2 dagen of 50 euro per afzonderlijke cursusdag. Korting voor minder draagkrachtigen betreft 50 euro voor de volledige cursus of 25 euro per afzonderlijke cursusdag. Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de cursus en hoe U zich kunt aanmelden.

CURSUS “HET DIER EN DE ANDER – DE SOCIALE INTELLIGENTIE VAN DIEREN”

Op 2 zaterdagen in november 2017 zal de cursus “Het dier en de ander – De sociale intelligentie van dieren” worden gegeven, waarin we zullen ingaan op het boeiende wetenschappelijke onderzoek naar de sociale intelligentie of cognitie van alle dieren, van mensapen en olifanten tot en met honden en vogels. Het programma: Zaterdag 18 november 2017. Cursusdag 1. Zelfbewustzijn. Herkenning van individuen. Sociaal leren en imitatie. Cultuur en samenwerking. Zaterdag 25 november 2017. Cursusdag 2. Begrip van de geest van een ander. Theory of Mind: Toeschrijven van mentale toestanden aan een ander: zien, horen, willen en weten. Begrip van de gevoelens en emoties van een ander: Empathie. Rouw. Elke cursusdag begint om 11.30 en eindigt om 16.30 uur. Kosten voor deelname zijn 100 euro voor de volledige cursus of 50 euro per afzonderlijke cursusdag. Korting voor minder draagkrachtigen is 50 euro voor de hele cursus of 25 euro per afzonderlijke cursusdag. Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de cursus en om U aan te melden.

DSCN5131 copy

Voor mensen van 50 jaar en ouder:

Net als in voorgaande jaren zal psycholoog en filosoof dr. Esteban Rivas dit najaar ook weer cursussen geven voor het Hoger Onderwijs Voor Ouderen aan verschillende universiteiten. Deze cursussen zijn alleen toegankelijk voor mensen van 50 jaar en ouder. Dit najaar zal Rivas de cursus “Het dier en de ander – De sociale intelligentie van dieren” in een aantal doordeweekse middagcolleges geven op twee locaties: Rotterdam en Den Bosch. De cursus zal voor Hovo Rotterdam aan de Erasmus Universiteit worden gehouden en bestaat uit 5 colleges op de donderdagmiddag, te beginnen op 5 oktober. Voor Hovo Brabant zal Rivas de cursus geven aan de Hogeschool Avans in Den Bosch op de woensdagmiddag, te beginnen op 25 oktober. Klik hier voor meer informatie over deze cursussen en hoe U zich kunt aanmelden.

Tot ziens deze herfst!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s