Programma januari t/m maart 2017

Het Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap heeft weer een uitgebreid programma voor de eerste drie maanden van 2017. Hieronder vindt U het overzicht, met links naar verdere informatie over de betreffende evenementen. Alle evenementen vinden plaats op zaterdagen in het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam. De inschrijving staat open voor iedereen die in dieren is geïnteresseerd en diens kennis over dieren wil vergroten.

CURSUS “COMMUNICATIE EN TAAL BIJ DIEREN”

100_0057cropOp zaterdagen 14 en 21 januari 2017 wordt een twee-daagse cursus georganiseerd: “Communicatie en taal bij dieren. Recente ontwikkelingen in wetenschappelijk onderzoek.” In deze cursus zal dr. Rivas de wetenschappelijke stand van zaken bespreken over de natuurlijke communicatie van allerlei dieren en de resultaten die uit taalonderzoek met verschillende dieren zijn voortgekomen. De cursus bestaat uit de volgende 2 cursusdagen, die ook afzonderlijk te volgen zijn.

Zaterdag 14 januari 2017. Cursusdag 1. Communicatie en menselijke taal: Kenmerken en definities. De taalontwikkeling van kinderen. De alarmkreten van meerkatten en prairiehonden. De communicatie en dansen van honingbijen. De zang en roepen van vogels. De natuurlijke communicatie van grote mensapen.

Zaterdag 21 januari 2017. Cursusdag 2. Taalonderzoek met grote mensapen, dolfijnen, zeeleeuwen en papegaaien. Begrip menselijke communicatieve signalen door honden en andere dieren. Taalonderzoek met honden.

De cursusdagen beginnen om 11.30 en eindigen om 16.30 uur. Kosten bedragen 100 euro voor de volledige cursus van 2 dagen of 50 euro per afzonderlijke cursusdag. Voor minder draagkrachtigen (studenten met studentenkaart en mensen met Stadspas of equivalent van andere gemeenten) bestaat een korting, zij betalen 50 euro voor de volledige cursus of 25 euro per afzonderlijke cursusdag. Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de cursus en hoe U zich kunt aanmelden.

CURSUS “DE INTELLIGENTIE VAN HONDEN”

Eind januari en begin februari 2017 zal weer de populaire cursus “De intelligentie van honden” worden georganiseerd, voor iedereen die meer wil weten over de intelligentie van honden. Tijdens deze cursus gaan we uitgebreid in op alle recente en boeiende studies naar de intelligentie of cognitie van honden. Van sociale tot fysieke intelligentie. Als (facultatief) cursusboek gebruiken we “De wijsheid van honden” van Brian Hare. De cursus bestaat uit 2 cursusdagen en vindt plaats op zaterdagen 28 januari en 4 februari 2017. De cursusdagen beginnen om 11.30 en eindigen om 16.30 uur. Kosten bedragen 100 euro voor de volledige cursus van 2 dagen of 50 euro per afzonderlijke cursusdag. Korting voor minder draagkrachtigen is 50 euro voor de hele cursus of 25 euro per afzonderlijke cursusdag. Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de cursus en hoe U zich kunt aanmelden.

CURSUS “HET GEVOELSLEVEN VAN DIEREN EN DE RELEVANTIE DAARVAN VOOR ONZE ETHIEK”

Koehoofd

Hoe moeten we met andere dieren omgaan?

Op zaterdagen 18 en 25 februari 2017 wordt de nieuwe cursus “Het gevoelsleven van dieren en de relevantie daarvan voor onze ethiek” georganiseerd. Tijdens de eerste cursusdag, “Bewustzijn, gevoelens en emoties bij dieren,” gaan we in op het vraagstuk van bewustzijn bij dieren en behandelen we wetenschappelijk onderzoek naar de gevoelens en emoties die we met andere dieren delen. Op de tweede cursusdag, “Dierethiek,” gaan we uitgebreid in op dierethiek en behandelen we de verschillende posities van ethici en filosofen over de manier waarop we met andere dieren zouden moeten omgaan. Deze cursusdagen zijn ook afzonderlijk te volgen. De cursusdagen beginnen om 11.30 en eindigen om 16.30 uur. Kosten bedragen 100 euro voor de volledige cursus van 2 dagen of 50 euro per afzonderlijke cursusdag. Korting voor minder draagkrachtigen is 50 euro voor de hele cursus of 25 euro per afzonderlijke cursusdag. Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de cursus en hoe U zich kunt aanmelden.

KINDERCOLLEGE “DIEREN KUNNEN OOK DENKEN EN VOELEN”        

Op zaterdag 4 maart 2017 zal weer een speciaal college worden georganiseerd voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar met volwassen begeleiding. De titel is “Dieren kunnen ook denken en voelen” en bestaat uit een vrolijk overzicht van wat de wetenschap allemaal heeft ontdekt over de intelligentie en het gevoelsleven van alle dieren. Van de slimheid van honden en vogels tot de emoties van liefde en troostgedrag bij allerlei dieren. Het college begint om 12.30 en eindigt om 14.30 uur. Kosten voor deelname zijn 7,50 euro per kind en 12,50 euro per volwassene. Klik hier voor meer informatie over het kindercollege en om U aan te melden.

CURSUS “HET DIER EN DE ANDER – DE SOCIALE INTELLIGENTIE VAN DIEREN”

Op 2 zaterdagen in maart 2017 zal de cursus “Het dier en de ander – De sociale intelligentie van dieren” weer worden georganiseerd. In deze cursus zult U een overzicht krijgen van het boeiende, wetenschappelijke onderzoeksveld naar de sociale intelligentie van dieren. Hoe zien dieren de ander: begrijpen ze dat een ander kan zien, horen, denken en voelen? Zien we bij dieren ook vormen van empathie en voorlopers van moreel gedrag? De cursus zal U een goed beeld geven van waar dieren toe in staat zijn op het gebied van sociale intelligentie en geeft ook inzicht in de discussies en controverses op dit gebied. De cursus bestaat uit 2 cursusdagen die ook afzonderlijk gevolgd kunnen worden. De cursus staat open voor iedereen die meer wil weten over de sociale intelligentie van alle dieren. Het programma:

Zaterdag 18 maart. Cursusdag 1.Zelfbewustzijn. Herkenning van individuen. Sociaal leren en imitatie. Cultuur en samenwerking.

Zaterdag 25 maart. Cursusdag 2. Begrip van de geest van een ander. Theory of Mind: Toeschrijven van mentale toestanden aan een ander: zien, horen, willen en weten. Begrip van de gevoelens en emoties van een ander: Empathie. Rouw.

Elke cursusdag begint om 11.30 en eindigt om 16.30 uur. Kosten voor deelname zijn 100 euro voor de volledige cursus of 50 euro per afzonderlijke cursusdag. Korting voor minder draagkrachtigen is 50 euro voor de hele cursus of 25 euro per afzonderlijke cursusdag. Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de cursus en om U aan te melden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s