Programma januari t/m april 2016

Begin het nieuwe jaar goed door kennis op te doen bij de lezingen en cursussen van het Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap!

Voor de maanden januari tot en met april 2016 vindt U hieronder het uitgebreide programma, met links naar verdere informatie over de betreffende evenementen. Alle lezingen en cursussen vinden plaats op zaterdagen in het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam. De inschrijving staat open voor iedereen die in dieren is geïnteresseerd en diens kennis over dieren wil vergroten.

DIERLIJKE WINTERLEZINGEN

In januari, februari en maart worden er vier Dierlijke Winterlezingen georganiseerd. De vier lezingen gaan over de volgende onderwerpen.

Zaterdag 30 januari 2016: De intelligentie van vogels. Een up-to-date overzicht van al het intelligentie-onderzoek met vogels, van duiven en zangvogels tot papegaaiachtigen en kraaiachtigen.

Zaterdag 13 februari 2016: Theory of Mind en empathie bij dieren. Bespreking van wat de wetenschap ontdekt over wat dieren begrijpen van de mentale toestanden van een ander: van zien, horen en willen, tot weten en voelen.

Zaterdag 20 februari 2016: Bewustzijn en emoties bij dieren. Een overzicht van de discussie over bewustzijn bij dieren en van wetenschappelijk hersenen- en gedragsonderzoek m.b.t. gevoelens en emoties bij dieren.

Zaterdag 19 maart 2015: Inleiding tot de dierethiek. Introductie tot de belangrijkste stromingen in de dierethiek: hoe moeten we met andere dieren omgaan?

De Dierlijke Winterlezingen worden gegeven op een zaterdagmiddag, van 12.30 tot 16.30 uur. Kosten voor deelname zijn 40 euro per lezing en 20 euro voor minder draagkrachtigen (studenten met een studentenkaart of mensen met een Stadspas of equivalent van andere gemeenten). Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de Dierlijke Winterlezingen en hoe U zich kunt aanmelden.

IMG_9150 copy 3

dr. Esteban Rivas wenst U nog een leerzaam, vrolijk en dierbaar jaar 2016!

CURSUS “DE INTELLIGENTIE VAN HONDEN”

Eind februari en begin maart zal weer de populaire cursus “De intelligentie van honden” worden georganiseerd, voor iedereen die meer wil weten over de intelligentie van honden. Tijdens deze cursus gaan we uitgebreid in op alle recente en boeiende studies naar de intelligentie of cognitie van honden. Van sociale tot fysieke intelligentie. Als cursusboek gebruiken we “De wijsheid van honden” van Brian Hare. De cursus bestaat uit 2 cursusdagen en vindt plaats op zaterdagen 27 februari en 5 maart 2016. De cursusdagen beginnen om 11.30 en eindigen om 16.30 uur. Kosten bedragen 100 euro voor de volledige cursus van 2 dagen of 50 euro per afzonderlijke cursusdag. Studenten (met studentenkaart) en mensen met een Stadspas (of equivalent van andere gemeenten) betalen 50 euro voor de volledige cursus of 25 euro per afzonderlijke cursusdag. Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de cursus en hoe U zich kunt aanmelden. 

KINDERCOLLEGE “DIEREN KUNNEN OOK DENKEN EN VOELEN”        

Op zaterdag 2 april 2016 zal weer een speciaal college worden georganiseerd voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar met volwassen begeleiding. De titel is “Dieren kunnen ook denken en voelen” en bestaat uit een vrolijk overzicht van wat de wetenschap allemaal heeft ontdekt over de intelligentie en het gevoelsleven van alle dieren. Van de slimheid van honden en vogels tot de emoties van liefde en troostgedrag bij allerlei dieren. Het college begint om 12.30 en eindigt om 14.30 uur. Kosten voor deelname zijn 7,50 euro per kind en 12,50 euro per volwassene. Klik hier voor meer informatie over het kindercollege en om U aan te melden.

CURSUS “DE INTELLIGENTIE VAN DIEREN”

Op 4 zaterdagen in april 2016 zal de cursus “De intelligentie van dieren” weer worden gegeven, waarin we zullen ingaan op meer dan 100 jaar onderzoek naar de intelligentie of cognitie van alle dieren, van ongewervelden, kraaiachtigen, honden en katten tot en met apen. De cursus bestaat uit 4 cursusdagen die ook afzonderlijk gevolgd kunnen worden. Het programma:

Zaterdag 9 april 2016. Cursusdag 1. Geschiedenis van het denken over en het onderzoek naar dierlijke intelligentie. Symbolen en taalonderzoek. Cognitie in communicatie.

Zaterdag 16 april 2016. Cursusdag 2. De relatie tussen hersenen en cognitie. Basale intelligentie: Object permanentie. Concepten. Cognitie over relaties tussen objecten. Geheugen. Herkennen van individuen. Zelfbewustzijn.

Zaterdag 23 april 2016. Cursusdag 3. Quantitatieve cognitie: hoeveelheden onderscheiden en tellen. Ruimtelijke cognitie. Causale cognitie op fysiek gebied. Werktuigen: gebruik en constructie. Sociaal leren, imitatie en cultuur.

Zaterdag 30 april 2016. Cursusdag 4. Sociale intelligentie. Theory of Mind: Begrip van het visuele/auditieve perspectief van een ander. Begrip van de intenties en kennis van een ander. Begrip van menselijke communicatieve signalen. Bedrog, empathie, altruïsme en rouw.

Elke cursusdag begint om 11.30 en eindigt om 16.30 uur. Kosten voor deelname zijn 200 euro voor de volledige cursus of 50 euro per afzonderlijke cursusdag. Studenten (met een studentenkaart) en mensen met een Stadspas (of equivalent van andere gemeenten) betalen 100 euro voor de hele cursus of 25 euro per afzonderlijke cursusdag. Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de cursus en om U aan te melden.

Tot ziens in Amsterdam in 2016!

One thought on “Programma januari t/m april 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s