Dieren Film Festival

Op zaterdag 3 oktober wordt in Den Haag voor de tweede keer het Dieren Film Festival georganiseerd. In het Filmhuis in Den Haag zullen op die dag een tiental films worden vertoond die allemaal over dieren gaan. Het thema dit jaar is “Man’s Best Friend,” waarbij het niet alleen zal gaan om de hond, maar ook om veel andere dieren die mensen beschouwen als ‘vrienden.’ Uit de tekst van de aankondiging: “Hoe gaan we met onze vrienden om? Hoe ervaren zij het? En waarom behandelen we niet álle dieren als vrienden? Waarom gaan we met kippen, varkens, koeien en nertsen anders om? Is dat terecht? Zouden we niet alle dieren als ‘vrienden’ moeten behandelen?”

Poster Dieren Film FestivalOp het Dieren Film Festival zullen dit jaar 10 films worden vertoond waarin vooral honden een hoofdrol spelen, maar ook duiven, paarden en de dieren in de voedselindustrie. De films nodigen uit tot nadenken over hoe we met andere dieren omgaan. Iedere film zal worden ingeleid door de organisatoren van het Dieren Film Festival of een organisatie die zich met het onderwerp van de film bezig houdt. Kijk hier voor het totale aanbod en de omschrijving van de films. Zo is er de film Febrero, die gaat over de Spaanse windhonden (galgo’s) die na hun werk als hulp bij de jacht worden afgedankt. Ook boeiend lijkt me de film Dogs On The Inside: Everybody deserves a second chance, over mensen in een gevangenis die asielhonden verzorgen en daar allebei van opknappen. Een aanrader is The Ghosts In Our Machine, waarin individuele dieren gevolgd worden die zowel in gevangenschap in de bio-industrie leven als die een vrediger bestaan hebben in een opvangcentrum.

Er zijn ook 2 lezingen op het festival. De filosoof Erno Eskens, auteur van het boek Democratie voor dieren, zal de lezing geven “Waarom geven we meer om honden dan om andere dieren?” De tweede lezing is van schrijver Bibi Dumon Tak, die o.a. het boek Oorlogsdieren. Over boodschappers, bommendragers en troosthonden schreef. Haar lezing heeft de titel: “Wij dienen ook. Over kameraadschap in oorlogstijd.” Begin september zal het tijdschema van de films online staan op de website van het Dieren Film Festival.

banner filmwedstrijd 2Het Dieren Film Festival organiseert ook een Filmwedstrijd met als thema ‘Dierenvrienden.’ Iedereen kan een filmpje maken over een of meerdere dieren die men als vriend beschouwd of waar men een belangrijke relatie mee heeft. Tot 1 september kan men filmpjes met een maximale lengte van anderhalve minuut inzenden. Op het festival zal de winnaar bekend worden gemaakt en die krijgt de Ooievaar Trofee. Klik hier voor meer informatie over deze wedstrijd.

Op de bovenverdieping van het Filmhuis zal een pop-up museum verschijnen met de titel “Dierenvrienden”. De inzendingen van de Filmwedstrijd zullen daar worden vertoond, evenals een expositie van het Dierenmuseum en werk van fotograaf/filmmaker Jan van IJken en beeldend kunstenaar Tosca van Oorschot. Het Dieren Film Festival is een initiatief van Het Dierenmuseum, “hét virtuele museum waar je alles kunt vinden over de relatie tussen mens en dier.”

image_17Praktische informatie: Het Dieren Film Festival vindt plaats op zaterdag 3 oktober in het Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag. Tickets kosten 9 euro per film.

Het Dieren Film Festival wordt georganiseerd in het kader van Werelddierendag, wat de dag erna valt op zondag 4 oktober. Ook op 3 oktober organiseert het Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap het vrolijke en leerzame Kindercollege “Dieren kunnen ook denken en voelen” waarin kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar onder begeleiding van hun ouders of andere volwassenen door psycholoog en filosoof dr. Esteban Rivas een overzicht krijgen van wat er vanuit de wetenschap bekend is geworden over de intelligentie, het gevoelsleven en de emoties van dieren. Men kan natuurlijk beide evenementen volgen: eerst naar het Kindercollege aan de Vrije Universiteit Amsterdam en daarna door naar het Dieren Film Festival in Den Haag. Genoeg om stil te staan bij onze relatie met andere dieren rond Dierendag dit jaar!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s