Tweede seminar in de Apes & Dolphins Seminar Series: Onze cognitieve verwanten: De intelligentie van grote mensapen en dolfijnen

Het Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap en het  Dolphin Communication Project organiseren dit jaar de Apen en Dolfijnen Seminar Serie in Amsterdam. Samen met dolfijnen expert Justin Gregg behandel ik tijdens deze 3-delige seminar serie de wetenschappelijke en ethische aspecten en vraagstukken rondom de studie naar taal en intelligentie bij grote mensapen en dolfijnen.

Let op: de voertaal tijdens de seminars is Engels!

OurCognitiveCousins

Afgelopen april vond het eerste seminar in deze serie plaats, over de natuurlijke communicatie van en het taalonderzoek met dolfijnen en grote mensapen. Het tweede seminar in de Apes & Dolphins Seminar Series zal plaatsvinden op 26 oktober a.s. en zal volledig gewijd zijn aan de vele onderzoeken naar de intelligentie van grote mensapen en dolfijnen. Het zal plaatsvinden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. De titel is: Our cognitive cousins: The intelligence of apes and dolphins. Voeg U bij mij en dolfijnen expert Justin Gregg voor een hele dag waarin wij de boeiende wetenschappelijke ontdekkingen m.b.t. de intelligentie van grote mensapen en dolfijnen zullen behandelen. Het seminar zal bestaan uit lezingen over de studie naar de intelligentie of cognitie van grote mensapen en dolfijnen, en wat wetenschappers hebben geleerd over de manier waarop deze dieren complexe vormen van denken gebruiken om problemen op te lossen in gevangenschap en de vrije natuur. Ondanks het feit dat grote mensapen en dolfijnen ver van elkaar verwijderd zijn op evolutionaire schaal, zijn er bij deze diersoorten vergelijkbare complexe sociale systemen geëvolueerd, evenals vermogens om door mensen gecreëerde communicatiesystemen te gebruiken, en het vermogen tot zelfbewustzijn. Dit seminar zal de huidige wetenschappelijke stand van zaken bespreken over de cognitie van mensapen en dolfijnen, en zal de aard van hun intelligentie vergelijken met die van mensen en andere dieren. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. sociale intelligentie, (zelf)bewustzijn, probleemoplossend vermogen, werktuiggebruik, sociaal leren en cultuur, categorisatie, emotionele intelligentie, empathie, altruïsme, Theory of Mind, en begrip van menselijke communicatieve signalen. De derde speker op het seminar is dolfijnen onderzoeker Hilco Jansma, die zijn experimenten zal presenteren waarbij dolfijnen zichzelf onderzoeken in spiegels. Natuurlijk zal er veel ruimte zijn voor goede discussies en debatten tijdens de hele dag.

Dit seminar is het tweede in de Apen & Dolfijnen Seminar Serie, een driedelige seminar serie waarin de wetenschappelijke en morele vraagstukken worden behandeld m.b.t. de studie van taal en intelligentie bij grote mensapen en dolfijnen. Het laatste seminar, over de morele status van apen en dolfijnen, zal later dit jaar worden georganiseerd.

goodiesRegistratie voor dit seminar kost 50 euro (30 euro voor studenten met een studentenkaart) en is inclusief lunch, koffie/thee, als ook een goodie-bag. Het seminar zal worden gehouden in het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit te Amsterdam, in collegezaal HG 2A06 (2e verdieping A-vleugel, zaalnr 6).

Om U te registreren voor het seminar of om meer informatie te vragen, kunt U een boodschap sturen naar estebanyes@gmail.com of vult U onderstaand formulier in:

Registreer zo snel mogelijk om teleurstelling te voorkomen, aangezien er een maximum aantal deelnemers is.

Blijf op de hoogte van de Apes and Dolphins Seminar Series via onze Facebook pagina:
http://www.facebook.com/ApesAndDolphinsSeminarSeries

FlyerCognitiveCousins

Download een PDF folder (om uit te printen) at this link.

milogopartnereventsmallDe Apes and Dolphins Seminar Series is een Minding Animals Partner Event. Meer informatie over Minding Animals: www.mindinganimals.com

Advertenties

2 thoughts on “Tweede seminar in de Apes & Dolphins Seminar Series: Onze cognitieve verwanten: De intelligentie van grote mensapen en dolfijnen

  1. Pingback: Inschrijving nog open voor aankomende lezingdagen | Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap

  2. Pingback: Inschrijving nog open voor aankomende lezingdagen | Communicatie en taal bij dieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s